Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Avelgem

Het zijn vertellingen over oude dingen die een nieuw leven krijgen, over mensen die weer aan de startstreep staan, over jongeren die iets goed te maken hebben... "Zo'n kringloopwinkel", zegt Rino Feys, "is de wereld in het klein..." Hij kan het weten, hij leidt al bijna acht jaar de Kringloopwinkel van Avelgem en sprokkelde er verhalen voor twee boeken. Kruimels, dat enkele jaren geleden verscheen en Microkosmos dat nog naar de drukinkt ruikt.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Ook dit jaar passeerde Vlaanderens Mooiste enkele kilometers door West-Vlaanderen. Kerkhove, deelgemeente van Avelgem, verdedigt al enkele jaren de eer van onze provincie. Dat het een bizarre editie was, moeten we niet meer vertellen. Aan de vooravond van de nieuwe horeca-lockdown trokken wij naar het pittoreske dorpje.

Wolker treedt zondag als de enige West-Vlaamse band aan in de coronaveilige finale van Humo's Rock Rally in de AB. Gert-Jan Loobuyck en Femke Decoene worden her en der getipt als 'in de gaten te houden', maar zelf hebben ze geen verwachtingen. "We doen gewoon ons ding en we zien wel wat er van komt." Ach, die West-Vlaamse bescheidenheid...

Sinds kort krijgen dertienduizend gezinnen in Anzegem, Avelgem en een deel van Waregem (het zuiden van de stad en wijk Nieuwenhove) zachter water uit de kraan. Zacht water is comfortabeler voor klanten en iets beter voor het milieu.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Simonne Libbrecht, Marie Dumont en Ivonna Debrauwere mogen deze maand 101 kaarsjes uitblazen. Simonne deed dit al op 12 oktober, Marie en Ivonna zijn respectievelijk op 21 en 27 oktober jarig. Ze zijn niet de enige eeuwelingen in het wzc, want ook Mariette Supply mocht in juni al 100 kaarsjes uitblazen.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

De site van het textielveredelingsbedrijf Pattyne-Duprez in de Meersstraat in Avelgem keert terug naar de natuur. Dat maakten de gemeente Avelgem en Intercommunale Leiedal bekend tijdens een persconferentie.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

De Avelgemse Mariska Voet (35) had zich een avondje sporten in Kluisbergen absoluut anders voorgesteld. Dinsdagavond reden twee dronken zestigers haar geparkeerde wagen tot twee keer toe aan en probeerden de mannen te vluchten. Vijf jonge basketters die de aanrijding zagen gebeuren, konden dat verhinderen. "Ik ben die jonge gasten dankbaar, zonder hen was er een hoop meer miserie", klinkt het.

Roger Tack, oud-burgemeester van Avelgem, is afgelopen weekend op 98-jarige leeftijd overleden. De liberaal was maar liefst 40 jaar actief in de gemeentepolitiek en was eind jaren zeventig burgemeester van zijn gemeente.