Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Assebroek

Geen duizenden Cactusfestival-gangers dit weekend in het Brugse Minnewaterpark. Het betekent meteen ook geen honderden kleurrijke iglotentjes op het terrein van KSA Sint-Trudo en KSA Assebroek Meisjes. Een financiële aderlating voor de jeugdbewegingen die al jaren de camping van het festival organiseren. "We zien duizenden euro's door onze neus geboord", zegt bondsleider Emile Janssens (21).

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het straatbeeld. Een van die filialen is het kantoor van Assebroek, dat in september de deuren zal sluiten. De klanten worden doorverwezen naar het kantoor van Sint-Kruis. "Oude mensen die te voet naar de bank gaan voor hun verrichtingen, worden vergeten", foetert trouwe klant Cathérine Van Renterghem.

Op de hoeve Hangerijn in Assebroek werd dinsdagmiddag de grote stertent officieel in gebruik genomen. De tent zal kunnen gebruikt worden door de vele bezoekers die even wat in de schaduw willen uitblazen, door kinderen die er tijdens de vakantie kampen volgen maar ook voor passanten die willen picknicken en uit de zon willen zitten.

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het West-Vlaamse straatbeeld. De filialen zullen fusioneren met nabijgelegen kantoren. "We garanderen dat mensen maximum een kwartier moeten rijden om een kantoor van BNP Paribas Fortis te vinden", klinkt het bij de bank.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

In het spoor van vader Gerard vertrok Cis Scherpereel zondag voor een fietstocht van 1.250 kilometer naar Lourdes. Op zijn tocht wordt hij vergezeld door goede vriend Patrick De Grande en diens dochter Suzan.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem hebben dinsdagavond de nieuwe groene ontmoetingsruimte met buurtbabbelbank officieel in gebruik genomen aan de garageboxen in de Prins Karellaan in Assebroek. Op die locatie komen heel wat omwonenden 's avonds samen voor een babbeltje en om het jaar in te zetten werd daar ook een drink gehouden voor de omwonenden.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het parkje in de Daverlostraat in Assebroek, ter hoogte van het fietspad Rechte Weg, heet voortaan het Reinold Haesebrouckpark. De naam verwijst naar de blinde Brugse soldaat die na WO I de lijkkist van de Onbekende Soldaat mocht aanwijzen. Hij zou tijdens de Groote Oorlog koning Albert I in de loopgraven gered hebben bij een granaataanval.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.