Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Assebroek

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Op zaterdag 17 oktober organiseerde het Waregemse Team Relaxvrienden een benefiet voor Devon (10). De Bruggeling werd geboren met een vorm van dwerggroei en kreeg daar nog een complexe aandoening bovenop, genaamd idiopathische intracraniële hypertensie. Door een verhoogde druk in zijn hersenen heeft hij vaak last van hoofdpijn en misselijkheid.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De Brugse zaalvoetbalploeg uit eerste nationale verloor met 7-6. "Een punt was zeker verdiend maar om dit te bekomen ontbreekt het ons op dit moment een beetje aan ervaring."

Buurtbewoners van de Engelendalelaan, Maalderijstraat en Wilde Kastanjestraat in Assebroek houden nog tot vanavond 19.30 uur een actie tegen het proefproject 'knip' in de Sparrestraat.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Vierentwintig leerlingen van de Basisschool de Zonnetuin uit Sint-Kruis trokken maandagnamiddag naar het woon-zorgcentrum de Zeven Torentjes in Assebroek. De school ging in op de uitnodiging van Viva -SVV. Die wilden de kinderen verbinden met de senioren onder de strenge coronamaatregelen.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De voltallige oppositie heeft tijdens de gemeenteraad dinsdagavond eensgezind aan het Brugs stadsbestuur gevraagd om de betonnering van Assebroek stop te zetten. Assebroek is de dichtst bebouwde deelgemeente van West-Vlaanderen. Ze kanten zich ook tegen de bouw van sociale woningen in de Mispelaar.

De verkeersveiligheid in de buurt van basisschool OLVA De Meersen in de Astridlaan in Assebroek is erop achteruit gegaan, sinds de Stad Brugge het doorgaand verkeer in de Sparrenstraat 'doorknipte'. Directeur Karel Scherpereel trekt aan de alarmbel en geeft als teken van protest 'de good practice award' die zijn school kreeg, terug aan het stadsbestuur. Burgemeester Dirk De fauw vraagt geduld met dit proefproject en vindt niet dat het nu meteen moet ingetrokken worden.

Tot en met vorig seizoen gaf het Cultuurcentrum Brugge door middel van de concertreeks 'Daverend/Unplugged' kansen aan (Groot-)Brugse artiesten en bands om live op te treden in Cultuurzaal Daverlo, gelegen in de Brugse deelgemeente Assebroek.

De verkeersveiligheid in de buurt van basisschool OLVA De Meersen in de Astridlaan in Assebroek is erop achteruit gegaan, sinds de Stad Brugge het doorgaand verkeer in de Sparrenstraat 'doorknipte'. Directeur Karel Scherpereel trekt aan de alarmbel en geeft als teken van protest 'de good practice award' die zijn school kreeg, terug aan het stadsbestuur.

Steeds meer bewoners van Assebroek, veruit de dichtst bebouwde Brugse deelgemeente, komen in het verweer tegen de vele verkavelingsprojecten. 'Hier stopt het beton' is de slagzin waar diverse actiecomités zich achter scharen. Een daarvan is SOS Mispelaar, die ten strijde trekt tegen de plannen voor een project met maar liefst 64 wooneenheden nabij Mispelaar en Marcel Minnaertstraat.