Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Ardooie

Het Ardooise woon-zorgcentrum Sint-Vincentius kon dankzij de aangehouden inspanningen coronavrij blijven. Maar omdat de cijfers in het algemeen, en in de woon- en zorgcentra in het bijzonder, angstvallig stijgen, besliste de directie iedereen te testen. Vier personen testten positief.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De wandeltocht van de Spartastappers naar het Veldbos mag dan toch van aan de Ark vertrekken. Uitzonderlijk, na de aankondiging van de sluiting van alle zalen in de gemeente, mag de wandelclub er de sanitaire ruimte gebruiken.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In Ardooie, is het caféleven zoals overal stilgevallen. Maar de uitbaters zelf vallen niet stil. Zij zullen de vrij gekomen tijd creatief vullen. Al is een pint tappen de bezigheid waar ze zo spoedig, maar veilig, weer willen aan beginnen.

Zolang evenementen kunnen, gaan ze er enthousiast mee door in cultuurkapel De Schaduw. Na Mathias Sercu zetten ze nu Jan De Wilde op 24 oktober op de affiche.

Zaterdagmiddag verloor een bestuurder omstreeks 17.00 uur de controle over het stuur van zijn voertuig langs de E403 in de richting van Brugge, ter hoogte van het op-en afrittencomplex in Ardooie.

Sint-Maarten is er ondersteboven van dat het Sint-Maartensfeest er dit jaar anders en beperkter uit zal zien. Het Sint-Maartenscomité van Ardooie wil hem helpen.

Gezien de stijging van de coronacijfers op nationaal en lokaal niveau heeft de directie van het Woon- en Zorgcentrum Open Kring zopas nieuwe voorschriften uitgevaardigd ter bescherming van inwoners en personeel.

Laura Lynn is én blijft onze Vlaamse schlagerkoningin. De zangeres uit Ardooie bereikte in de voorbije vijftien jaar al zoveel op muzikaal vlak, zodat ze aan niemand nog iets moet bewijzen wat ze in haar mars heeft. Net zoals bij zoveel artiesten mist Laura Lynn het podium. Net zoals zoveel andere artiesten denkt Laura Lynn ook na over haar muzikale toekomst, want hoelang mag ze nog door corona niet optreden ? En net zoals zoveel andere artiesten zit Laura toch niet stil. Op vrijdag 16 oktober komt 'Country 2 - Deluxe' uit. Daarmee sluit Laura Lynn haar 15-jarige carrière af of een feestjaar dat helaas - wegens corona - zonder veel toeters en bellen kon doorgaan. Het album 'Country 2 - Deluxe' telt drie bonustracks. Laura ging ook grasduinen in haar rijke repertoire en zocht speciaal voor haar vele fans vijftien mooie liedjes uit, waarvan sommige toch een heel persoonlijke boodschap hebben. Natuurlijk ontbreekt haar megahit 'Je hebt me 1000 x belogen' niet op dit schijfje. Dit liedje kreeg een bijzondere en eigentijdse bewerking van Gene Thomas en zijn team, waardoor 'Je hebt me 1000 x belogen' anno 2020 helemaal anders klinkt.

Het is stil in sporthal de Ark. Door de strengere coronamaatregelen zijn de teamsporten niet meer toegelaten indien er onvoldoende afstand kan gehouden worden. Wat kan wel? Spinnen!

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Nadat ze mogelijk in contact kwamen met personen die milde symptomen vertoonden van covid-19, werden betrokken leden van het schepencollege getest. Die testresultaten zijn nu negatief.