Maandag 6 april, 2020

Nieuws uit Adinkerke

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceerde in De Zondag een oproep aan de kustburgemeesters. "Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruithelpen", klonk het. Aan de kust is er echter weinig animo.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Dit weekend start normaal de paasvakantie, in andere jaren het eerste grote toeristische rendez-vous aan de kust. Maar dit jaar wordt de paasvakantie een toeristische flop." Burgemeester Léopold Lippens van Knokke-Heist schrapte meteen alle evenementen voor het hele jaar, toerismebedrijf Westtoer wil zo ver niet gaan.

Diederik D'Hert, leerkracht wetenschappen aan het GO! Atheneum Veurne Centrum lanceerde vorige week een dringende crowdfundingoproep om extra 3D-printers te kopen waarmee hij gezichtsschermen kan maken voor alle artsen en zorgverleners in de regio. In amper vier dagen kregen gulle schenkers de vooropgestelde 2.000 euro bij elkaar, maar nu is het nog twee weken wachten voor het geld op de rekening wordt gestort. Intussen is Diederik al wel in actie geschoten, samen met Sam Decoussemaeker uit De Panne en Gerd Devos uit Adinkerke.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

Alle kustgemeentes volgen de redenering van de corona-experts en raden iedereen maximaal af om zich te verplaatsen. PZ Westkust zet extra politieteams in om daarop toe te zien en patrouilleert opvallend in het straatbeeld om de opgelegde sociale afstand van 1,5 meter en samenscholing te controleren. Ze bewaken ook de invalswegen naar de kustgemeentes en sturen elke bestuurder terug die geen geldige reden heeft om zich richting kust te begeven.

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.

Deze voormiddag tot klokslag 12 uur werden alle Franse wagens die richting Adinkerke wilden rijden aan de grens tegen gehouden. Enkele hekkens versperden een sluipweg naar Adinkerke en een combi van de politie 'Westkust' blokkeerde het baanvak naar België.