Bekijk hier een uitgebreide fotospecial van deze lezersreis.

Inschepen Amsterdam - zondag 9 september

Met twee bussen van Sima Tours wordt iedereen opgehaald en gaat het richting cruiseterminal in het hartje van Amsterdam. We kunnen rond de middag meteen aan boord en trekken op verkenning in onze thuisbasis voor de komende 12 dagen. De faciliteiten zijn uitgebreid, de Costa Mediterranea is geen van de nieuwste cruiseschepen meer, maar aan boord zijn wel meerdere restaurants, een theater, een casino, zwembaden, jacuzzi's en meerdere bars. Aan boord zijn zo'n 2100 passagiers en 900 bemanningsleden staan zowat dag en nacht klaar om hun klanten op hun wenken te bedienen. De helft van de KW-groep nam al meerdere keren deel aan een KW-trip, daarbij is vooral de taal en het groepsgevoel van groot belang. Om 16.30 uur wordt iedereen met reddingsvest aan uitgenodigd voor een safety drill, Martine Degryse en Eddy Brouckaert uit Roeselare vergezellen ons. Tijdens het avondmaal zit de KW-groep samen aan een tiental tafels. Overdag kan je vrij kiezen uit een aanbod van excursies.

Aanmeren Dover - maandag 10 september

Iedereen ontbijt op een tijdstip naar keuze, naargelang het vertrek van de geboekte excursie. Wij opteren om per bus op stap te gaan in het pittoreske Rye met Willy Cool en Rita Schoutteten uit Oekene en met Geert Dejonckheere en Claire Vandermeersch uit Roeselare. Eens terug aan boord dineren we samen en varen we uit richting Le Havre.

Aanmeren Le Havre - dinsdag 11 september

Opnieuw keuze uit meerdere uitstappen. Kelly Cremer en Bruce Verburgh van Thallasa gaan met een 20-tal KW'ers naar de Mont Saint-Michel. Wij kiezen samen met Marnix Ballegeer en Monique Declercq uit Knokke voor een tocht naar Rouen, in het spoor van Jeanne d'Arc. Bij het uitvaren genieten we samen met Lieven Moenaert uit Brugge van een indrukwekkende zonsondergang.

Zeedag - woensdag 12 september

Tijd om wat langer te slapen, wat langer te ontbijten. We varen vandaag richting Spanje, naar La Coruna. Het blijft wat bewolkt, dus zoeken enkele KW'ers elkaars gezelschap in een de vele bars aan boord, zoals Francois Eylenbosch en Elza De Kimpe en Marcel Wauters en Annemarie Van Denabbeele, beiden van aan de kust. De sportzaal krijgt ook heel wat volk over de vloer, onder andere Geert Vanderheeren en Sonja Tack uit Izegem. Godfried Strynck gaat liever in de sauna wat uitzweten. Deze dag op zee eindigt met een cocktail aangeboden door KW en een galadiner. Er is tot slot ook een acrobatieshow in het theater, dat plaatsbiedt aan 1.100 liefhebbers.

Aanmeren La Coruna - donderdag 13 september

In dichte mist komen we aan in Galicië, Spanje. Die mist maakt al snel plaats voor een heerlijk zonnetje en de stemming is opperbest. De meesten van de KW-groep doen een excursie naar die bekende mythische plek Compostella, sommigen voor cultuur en geschiedenis, anderen om een stukje van die beroemde camino te wandelen, zoals Greta Holvoet, die al heel vaak meeging met KW-trips en Dirk Verleyen en Marie-Therese De Ketele en Ronals Van Severen en Nicole Verleyen (zus van Dirk), allen uit Waregem. We stappen van Melides naar Boente en sluiten af met wat tapas en en heerlijk glaasje rosé.

Aanmeren Leixoes - vrijdag 14 september

Na een nacht op een wat woelige zee komen we om 9 uur lokale tijd aan in Leixoes, Portugal. De misthoorn laat schepen in de buurt weten dat Costa eraan komt. Leixoes is één van de belangrijkste Portugese havens, vooral voor het vissen op sardines. Met ruim 60 personen van KW gaan we in een wijnkelder een glaasje porto proeven en aansluitend varen we met een traditionele boot over de rivier Douro. We genieten samen met vriendinnen Martine Braeckman (Zevergem) en Godelieve Noels (Bredene) en met Luc De Smet en garnalendeskundige Gilberte Lycke (Koksijde) van de kleurrijke huisjes en wijnkelders langs de heuvels.

Aanmeren Lissabon - zaterdag 15 september

We meren aan op een bijzondere plek aan de monding van de Taag, die Portugal verdeelt in noord en zuid. Met zijn allen bewonderen we de 25 april-brug die het stadsbeeld kenmerkt en verwijst naar de Anjerrevolutie. We trekken met een grote groep de stad in, waar we halt houden bij de toren van Belèm, onder anderen met Johny Denys en Rita D'Hert (Houthulst) en Remi Paret en Eliana Vandewalle (Dadizele). Daarna trekken we naar het monument van de ontdekkingsreizigers (zie foto van Bernadette Devos en Dirk Vandenberghe uit Ieper) en bezoeken we nog het prachtige Jeronimosklooster met het praalgraf van Vasco da Gama. Daarna is er wat vrije tijd om het centrum te verkennen, een terrasje te doen, of snel een Hard Rock-souvenir aan te schaffen (Johan en Veronique Vandamme). We besluiten met Servais Deroo en Claudine Wintein (Torhout) dat deze prachtige excursie smaakt naar meer en dat we deze stad graag wat langer willen vertoeven. Iedereen keert uitgelaten terug aan boord, en we zingen graag nog even mee met de grootste hits van Abba die het orkest brengt, samen met Clément Doens en Ann Vancoillie uit Roeselare en hun vrienden Gilbert Bogaert en Chantal Reso (Oostkamp).

Aanmeren Gibraltar - zondag 16 september

Gibraltar was altijd een strategisch knooppunt voor Europa. Het meest beroemd is de rots, en die gaan we dan ook bezoeken, samen met een 60-tal KW'ers zoals Johan Marchand uit Jabbeke en Jan Casaert en Ingrid Berghman uit Izegem. We houden eerst halt bij de vuurtoren. Later nemen we de kabellift naar boven. Daar hebben we niet alleen een prachtig panorama over de regio, maar er zijn ook makaken, aapjes die toeristen vertier bezorgen en soms ook doen schrikken. In elk geval zorgen deze makaken ervoor dat ze meer op de foto staan dan de rots. Het was opnieuw een heerlijke dag en heel erg warm. Het mag dan ook niet verwonderen dat iemand al eens een oogje dichtknijpt tijdens het entertainment 's avonds. (Zou dat Willy Vermeulen uit Izegem geweest zijn?)

Zeedag - maandag 17 september

Vandaag heel wat activiteiten aan boord. Je kan deelnemen aan een creatief moment, zoals Mireille Kemp uit Izegem. Of gaan dansen, zoals Patrick Goemaere en Lieveke Maselis uit Diksmuide. Een bijzondere dag is het alleszins voor Yves Meysman, die deze trip maakt met zijn vrouw Gina Hillewaert en zijn mama Rita Moyaert. Hij wordt immers 50 jaar vandaag en krijgt daarvoor speciaal een verjaardagstaart en een groot applaus van de aanwezigen bij het diner.

Aanmeren Valencia - dinsdag 18 september

Valencia is de grootste haven van Spanje en de op drie na grootste stad, na Madrid en Barcelona. We trekken heel graag het oude stadsgedeelte in, opnieuw met een volle bus, onder andere met Stefaan Oplinus en Annie Vandoorne en Frans Devos en Berenice Rabau uit Roeselare. We lopen voorbij de zijdebeurs en gaan op de markt kijken naar seranohammen die verkocht worden. Later bezoeken we ook het nieuwe stadsdeel waar symmetrie troef is. Om 18 uur is het voor de laatste keer tijd om de vertrekhoorn te laten weerklinken. We vertrekken richting Marseille.

Zeedag - woensdag 19 september

Met zijn allen genieten we van de allerlaatste dag aan boord. Het is bijzonder heet en de meesten willen op het zonnedek een bruin kleurtje krijgen. Om 17 uur is er een afscheidscocktail en tijdens het diner zorgt de bemanning voor onvergetelijk spektakel. Donderdagochtend 20 september ontschepen we in Marseille en gaat ruim de helft van onze groep met de bus van Sima weer naar huis. De overigen nemen 's middags de TGV. Iedereen heeft een rugzakje vol mooie herinneringen erbij, de camera staat vol met foto's die straks gedeeld kunnen worden en er zijn nieuwe contacten gelegd. We kunnen met zijn allen opnieuw beginnen dromen van een volgende trip.

(NL)