Vrijdag 30 oktober, 2020

IN BEELD - Lezers van KW ontdekken de Moezel

De Moezel, de grootste zijrivier van de Rijn is over een lengte van 392 kilometer bevaarbaar dankzij 28 sluizen die een hoogteverschil van 161 meter overbruggen. KW ging samen met lezers op cruise om ruim 200 kilometer te ontdekken van het mooiste en interessantste gedeelte tussen Remich in Luxemburg en Koblenz.

IN BEELD - Lezers van KW ontdekken de Moezel

Dag 1 : West-Vlaanderen - Echternach - Remich

We hielden het droog bij het vroege vertrek met de bus vanuit Roeselare, Oostende en Loppem. Maar al snel gingen de sluizen open onderweg. Bij aankomst in de oudste stad van Luxemburg 'Echternach' waren de weergoden ons nog enigszins genegen. Er waren gelukkig ook droge periodes. De begeleide stadswandeling loodste ons voorbij Sint Willibrord Basiliek, de Benedictijner Abdij, de Kloostertuin en Orangerie, het Paviljoen, de oude stadsmuur en de Peter en Paul parochiekerk. Stuk voor stuk pareltjes.

Na een middagmaal in het historische centrum ging het richting Remich waar we een bezoek brachten aan 'Caves Wellenstein'. Na het bekijken van een interessant filmpje, een rondleiding doorheen de wijnkelders en een lekkere degustatie vertrokken we naar de Moezel voor de inscheping op de MS Rhein Prinzessin en vertrokken richting Trier.

Met de nodige uitleg hoe alles aan boord best verloopt, een welkomstcocktail en -diner werd verder kennis gemaakt in het salon. Na een goedgevulde dag zochten we (de ene al vroeger dan de andere) onze bedjes op.

Dag 2 : Trier - Bernkastel-Kues

Met een lekker ontbijt achter de kiezen was er in de voormiddag voor ieder wat wils aan boord. Wie de benen los wilde gooien, kon dat door deel te nemen aan de ochtendgymnastiek op het bovendek. Wie van de mooie natuur wilde genieten, kon dit zowel van op het zonnedek als vanuit het salon. We werden er ook nog op een lekker tussendoortje getrakteerd met een lekkere Bitburg.

Tijdens de lunch aan boord werd aangemeerd in het schilderachtige stadje 'Bernkastel-Kues' omgeven door wijnbergen. Dat bestaat uit twee delen : Bernkastel op de rechteroever van de Moezel en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn met een brug verbonden. Het oude, pittoreske Bernkastel met zijn smalle stegen, trappen en typische, wondermooie vakwerkhuizen is een aanrader.

Onder begeleiding van drie gidsen kregen we de 'Alt Stadt' mooi in beeld gebracht. Het fragiele punthuisje (spitzhäuschen) dat sinds 1416 op een te kleine sokkel lijkt te balanceren, moet je gezien hebben. Na een heerlijk diner werd als afsluiter nog wat bijgepraat en gedanst met live muziek van Suzie.

Dag 3 : Bernkastel-Kues - Traben Trarbach - Zell

De volgende ochtend was er na het lekkere ontbijtbuffet voor het gezelschap de mogelijkheid om onder begeleiding van onze Nederlandse coördinator 'Coralien' een bezoek te brengen aan Traben Trarbach, aan boord te blijven of er zelf op uit te trekken. Traben Trarbach ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. Boven de stad zijn de resten van burcht Grevenburg te zien.

Een andere blikvanger is ongetwijfeld de Brückenstranke, een in 1899 gebouwd poortgebouw bij de brug over de Moezel. Na de lunch werd koers gezet naar het idyllisch gelegen Zell aan één van de mooiste meanders van de Moezel, de Zeller Hamm. In drie groepen onder deskundige begeleiding van plaatselijke gidsen werd Zell verkend. Velen denken bij Zell direct aan de wijngaard 'Scharze Katz', waarvan een monument staat op het plein met de prachtige middeleeuwse hofhuizen en een Romaanse toren uit de 11e eeuw.

We zagen er delen van de oude stadsmuur, torens, smalle straatjes, historische vakwerkhuizen, interessante kerken en het prachtige renaissance slot Zell dat tegenwoordig nog een luxehotel is. Wijnproeverijen waren nooit ver weg. Na het smaakvolle diner was er een leuke bingo-avond en speelde Suzie nog gezellige muziek.

Dag 4 : Zell - Cochem

Na een rijkelijk ontbijt verbleven we een halve dag op het water. Voor de sportievelingen was er de ochtendbeweging op het zonnedek. In het salon was er live muziek met Suzie, koffie en gebak en op het zonnedek konden we genieten van het spectaculaire herfst-kleurenpallet in de wijngaarden en de bossen.

Op de middag werd aangemeerd in het gezellige en karakteristieke toeristenstadje Cochem. Naast natuurlijk de bekende wijnen domineert de wereldberoemde Reichsburg, die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. Met het toeristentreintje werd de stad en de omgeving verkend om te eindigen met een glaasje Moezelwijn. Een steile weg bracht de liefhebbers naar de Reichsburg vanwaar we een adembenemend uitzicht hadden over de Moezel.

Anderen genoten van de fraaie vakwerkhuizen, het gezellige marktplein, de pittoreske steegjes uit vervlogen tijden, de oude stadspoorten, de oude poortherberg 'Alte Thorschanke' of konden er profiteren om te winkelen of een terrasje doen. 's Avonds was er de 'captains cocktail', het royale galadiner, een tombola en een gezellige muzikale dansavond tot in de late uurtjes.

Dag 5 : Cochem - Koblenz - West-Vlaanderen

Ook op de laatste dag stond een uitgebreid en lekker ontbijtbuffet op ons te wachten. Het zonnetje deed zijn best, geen wolkje aan de lucht en het zonnedek was goed gevuld om te genieten van de wondermooie Moezel en de omgeving. Na enkele sluizen en de middaglunch kwam de eindbestemming langs de Moezel in zicht 'Koblenz'.

De stad Koblenz ligt aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel, 'Deutches Eck' genaamd. Daarnaast zijn er nog blikvangers als fort 'Festung Ehrenbreitstein', 'Sint Kastor Basiliek', 'Schloss Stolzenfels', 'Jesuïtenplatz', enz. Na de ontscheping volgde een veilige terugrit met de bussen naar West-Vlaanderen.

Een dankwoordje nog aan alle deelnemers, Kelly en Jana van Thalassa Cruises, de crew van de Rhein Prinzessin voor de geslaagde riviercruise op de Moezel.

(tekst en foto's : Dejonckkheere Patrick)