IN BEELD Lezers KW trekken op vierdaagse wandelvakantie door Sauerland

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Voor dag en dauw vertrok een groep van een kleine 40 KW-lezers donderdagmorgen met Sima Tours uit Lichtervelde van Roeselare naar Sundern, een gemeente van ruim 28.000 inwoners in het hoge Sauerland. Voor wie er eens enkele dagen tussenuit wil, is het Sauerland een ideale bestemming. Voor wandelaars is dit indrukwekkend Duits middelgebergte een uniek kader voor een onvergetelijke en vooral ontspannende (wandel)vakantie.

Promenade langs het stuwmeer

Veel tijd om te genieten van de Afrikaanse flair van Sunderland Hotel – waar de groep drie nachten zou verblijven – was er niet, want donderdagmiddag stond meteen een flinke wandeling van zo’n 15 kilometer op het programma. De tocht ging heen en terug naar de Sorpesee, een stuwmeer. Daar was het heerlijk vertoeven op de promenade in Amecke. Onderweg passeerde de groep verschillende watergangen. Het roadbook voorschreef ook een passage langs het Buchholz in de Seidfelder Mark. In 2007 hield orkaan Kyrill hier enorm huis. De aanplanting van nieuwe bomen was nog steeds zichtbaar.

Van mijn naar middeleeuws centrum

De weergoden noopten de aanwezige gidsen van VOS Travel en de lezers tot een aanpassing van het programma op vrijdagmorgen, want flinke en vooral onophoudelijke regenbuien belemmerden een gemoedelijke wandeling. Het nadeel werd echter omgebogen in een voordeel, want de groep kreeg op die manier een onverwachte extra uitstap naar de Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck aangeboden. Met een treintje over het smalspoor reden we ongeveer anderhalve kilometer de berg in. Onder de grond volgde een uitgebreide rondleiding door de verlichte gangen van de voormalige mijn.

Vrijdagmiddag ging het programma verder met een bezoek naar Arnsberg. Het oude, goed bewaard gebleven middeleeuws stadscentrum met imposante burchtruïne nodigde uit om even te verpozen vooraleer het leeuwendeel van de groep de route naar het hotel aanvatte, goed voor zo’n 15 kilometer stevig klimmen en klauteren.

Wandelen door het skigebied

Zaterdag stond het meeste aantal kilometers op het programma. Tussen Endorf en Hagen moesten de aanwezigen zo’n 20 kilometer afhaspelen nadat de bus hen had afgezet. Onderweg hielden de wandelaars halt in Wildewiese, een klein dorpje met nog geen honderd inwoners. Wildewiese is vooral bekend voor zijn skigebied. Vanuit de hoge uitkijktoren – er kwam precies geen einde aan het aantal trappen van de steile draaitrap – had je een prachtig uitzicht op de weidse omgeving. Met de lunch achter de kiezen in een van de weinige horecazaken in het dorpje – een streekbiertje ging hand in hand met het middagmaal – ging de route verder naar Hagen. Ei zo na alle deelnemers arriveerden ruim voor op schema.

Verrassing valt in de smaak

Het geïmproviseerde programma van zondag bestond uit een uitgebreide lus van Sundern naar Sundern, andermaal goed voor om en bij de 15 kilometer. Iets voorbije halfweg hadden gidsen Rewert Wolthoff en Frederique Metternich van VOS-Travel een leuke verrassing in petto: ze verrasten de voorbijkomende groepjes KW-wandelaars met koffie en een Duitse boterkoek. Met ruim 70 kilometer op vier dagen tijd in de benen, keerde de groep voldaan terug richting Roeselare.

Deze lezersreis was een samenwerking tussen Krant van West-Vlaanderen en VOS Travel.

(Foto’s Matthias Feyen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier