Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Aarsele

Wie nog nooit van de term filatelie gehoord heeft, kan best eens een bezoek brengen aan de KVBP Tielt. De Tieltse afdeling huist onder de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars en heeft diverse diensten en activiteiten te bieden aan de leden, behalve in coronatijden uiteraard.

'Ondeugende zorg: humor in gekkenwerk." Zo heet het nieuwe boek van de Tieltse zorgethicus Linus Vanlaere en professor Roger Burggraeve. Daarmee onderstrepen ze het belang van spontaniteit en een glimlach in de zorgwereld. "De zorg wordt altijd als een zachte sector omschreven, maar kan vaak keihard zijn", zegt Linus. "En dan kan humor een groot verschil maken."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Wie op zoek is naar aangenaam spelplezier is bij spellenclub De Wildeman zeker aan het juiste adres. Initiatiefnemers Fauve Farrazijn (23) en Toon Callens (25) leiden alles in goede banen. Door corona moesten ze hun maandelijkse spellenavonden annuleren maar ze hopen in oktober te kunnen herstarten.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De bestuursploeg van het Davidsfonds Aarsele-Kanegem slaagde erin om de leden een gevarieerd jaarprogramma voor te schotelen. De startactiviteit is gepland op zondag 13 september. De bestuursploeg is alvast heel tevreden dat de werking opnieuw kan opstarten.

Katrijn Degrauwe (38) uit Dentergem en Evelien Mouton (40) uit Aarsele starten een nieuwe zaak. Met het project NBOX willen zij als opruimcoaches mensen helpen om meer structuur in hun huishouden of gezinsleven te krijgen. Via hun webshop One-line bieden ze inspiratieboxen aan waarmee kinderen en jongeren zich zinvol bezig kunnen houden.