Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Aalbeke

In augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer structurele onderhoudswerken uit op de E17 tussen Aalbeke en de op- en afrit in Kortrijk-Oost. De snelweg krijgt er een nieuwe toplaag met een stiller type asfalt. Tegelijk worden ook herstellingswerken uitgevoerd aan de bruggen over de E17.

Ook in de Aalbeekse judoschool Jita Kyoei mogen de leden, onder bepaalde voorwaarden, opnieuw op de mat staan. Op 15 juni zijn de eerste trainingen weer van start gegaan. Omdat judo een sport is waar het contact met de tegenstander juist de essentie bevat, verlopen de trainingen nog niet helemaal als voor de coronacrisis.

Het ziet ernaar uit dat de inwoners van de Kortrijkse deelgemeenten vanaf volgend jaar wat langer van huis zullen zijn als ze een pintje gaan pakken in het centrum van de stad. Een eerste, voorlopige versie van het Openbaar Vervoerplan 2021 voorziet in het weekend immers bussen tot iets na 23 uur. De Kortrijkse gemeenteraadsleden reageren overwegend positief op het plan, al moet er op andere lijnen wel ingeboet worden.

Iets verder in deze krant kan je een reconstructie lezen van het nummer tien uit onze zomerreeks van mooiste West-Vlaamse sportmomenten ooit: de magische West-Vlaamse wielerlente van 1977. Over de 25-jarige Freddy Maertens uit Lombardsijde die dertien ritten in de Vuelta won, zich tot eindwinnaar van die Ronde van Spanje kroonde, vervolgens ook zeven ritten in de Giro won en twee weken later zijn 26-jarige knecht Michel Pollentier uit Keiem de eindwinst in die Ronde van Italië voor zich zag opeisen. En dat allemaal in een tijdsbestek van 47 dagen.

Op de E17 ter hoogte van Aalbeke is donderdagavond een Peugeot volledig uitgebrand. Hoe de brand ontstond, is niet meteen duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid was er een technisch defect.

Deze week start de eerste fase van de herinrichting van de N43, de Torkonjestraat en de Pottelberg. Tijdens die fase, die 14 maanden zal duren, wordt de straat vanaf de Busschaertstraat tot aan de Keizerstraat. "Dankzij deze herinrichting wordt het een stuk veiliger en comfortabeler fietsen tussen Kortrijk, Marke en Aalbeke", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A).

Jeugdhuizen draaien dan wel hoofdzakelijk op vrijwilligers, ook bij hen heeft de crisis er zwaar ingehakt. Van de acht jeugdhuizen in Groot-Kortrijk zijn er op dit moment, ondanks het positieve advies van de Nationale Veiligheidsraad, nog maar twee open. De extra kosten, nodig om aan alle maatregelen te voldoen, wegen zwaar door. Maar Kortrijk gaat bijspringen. "Er komt een extra premie", belooft schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A).

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Een spectaculair verkeersongeval zorgde maandagnamiddag niet alleen voor een aanzienlijke ravage op de E17 in de richting van Rijsel. Ook de snelweg moest een tijdlang dicht waardoor binnen de kortste keren een indrukwekkende file werd gevormd. Een persoon werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

17 jaar lang was Chris Vermoortele (47) niet weg te slaan van markten, braderieën en events in het hele land. Met zijn ambachtelijke chocolade en pralines wist hij niet alleen de harten van Belgische klanten, maar eveneens die van buitenlandse toeristen te veroveren. Corona bracht een abrupt einde aan dat alles en duwde de chocolatier tot aan de afgrond. Van opgeven was er bij de Aalbekenaar echter geen sprake.

Ondanks de lockdown door de coronacrisis zit men bij FC Aalbeke Sport niet stil. Vorige week werd met Anthony Byttebier een nieuwe TVJO aan de haak geslagen. "Onze eerste ploeg is ons uitgangsbord, maar onze jeugd ligt ons nauw aan het hart", zegt sportief verantwoordelijke Gaël Agneray.