Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Aalbeke

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Eergisteren (woensdag) kondigde Zorg Kortrijk al een gedeeltelijk bezoekverbod aan tot vandaag (vrijdag). Dat wordt nu dus uitgebreid naar alle openbare WZC's. Er werden al vijftien besmettingen vast gesteld in Biezenheem, De Zon en De Weister, maar de resultaten van Sint-Jozef en Ter Melle laten onverwacht lang op zich wachten. David Wemel van oppositiepartij Groen, uit meteen zijn bezorgdheid over de nieuwe maatregel.

Zopas raakte bekend dat er in wzc Ter Melle in Heule enkele coronabesmettingen zijn vastgesteld. Daardoor werd beslist dat er vanaf vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober geen bezoekers meer worden toegelaten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk (OCMW) worden momenteel alle personeelsleden getest gezien het hoge aantal besmettingen binnen de stadsgrenzen. "De testcampagne loopt nog, maar op basis van de reeds binnengekomen testresultaten stellen we helaas vast dat zo'n vijftien personeelsleden positief testten. Daarom wordt het bezoek voorlopig opgeschort tot en met vrijdag in Biezenheem (Bissegem), De Zon (Bellegem) en De Weister (Aalbeke)", klinkt het bij het OCMW Kortrijk.

Momenteel staat een kilometerslange file op de snelweg E17 in Kortrijk. Vanaf Aalbeke in de richting van Waregem staat het verkeer stil.

We hadden medelijden met hem. Neen, dat had hij niet verdiend. We kennen Jelle Wallays goed genoeg om te weten wat hij ervoor doet, ervoor laat en ervoor teruggeeft. De opgave in de BinckBank Tour was de druppel. De stress had hem helemaal verlamd. Net ervoor had Jelle vernomen dat hij uit de selectie voor Gent-Wevelgem was gehaald, nog geen week nadat hij via een brief zijn ontslag had moeten vernemen. Negen ploegmaats zitten in hetzelfde schuitje. Corona heeft er bij Lotto-Soudal serieus op ingehakt.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Zoals elk jaar slaat 11.11.11 Groot-Kortrijk samen met Natuurpunt en enkele andere verenigingen de handen in elkaar voor de organisatie van een wandeltocht over trage wegen. Deze keer kan je ook een (aparte) toer lopen.

Eerste bergrit in de Giro vandaag en meteen een uitstekende derde plaats voor Harm Vanhoucke op de Etna. De 23-jarige Aalbekenaar van Lotto-Soudal reed de snelste beklimming van allemaal en strandde op een halve minuut van vroege vluchter Caicedo. "We wisten al lang dat Harm kan klimmen, maar nu heeft hij me toch ook verbaasd", aldus Paul Van Den Bosch, al twee jaar zijn trainer.

De Ecuadoraan Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) heeft maandag de derde etappe in de 103e Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Aalbekenaar Harm Vanhoucke werd knap derde. De Portugees Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) neemt de roze leiderstrui over van de Italiaan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), zaterdag winnaar van de openingstijdrit.

Een vreemd ongeval zadelde de hulpdiensten zondagavond 4 oktober met heel wat vragen op. Op de E17 troffen ze er een beschadigd voertuig aan maar van de inzittenden was geen spoor te bekennen.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

We zijn amper bekomen van de Tour de France of daar staat de Ronde van Italië alweer voor de deur. Van 3 tot en met 25 oktober wordt er in de laars gestreden voor de roze trui. En ondanks de overbeladen wielerkalender verschijnt er op Sicilië toch een pak mooi volk aan de start: Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Jakob Fuglsang... Wij kijken vooral uit naar de prestaties bergop van Harm Vanhoucke. De 23-jarige Aalbekenaar is straks de enige West-Vlaming in het Giropeloton.