“We verwachten duizenden bezoekers voor Belevingsexpo”: ‘Het Hanengevecht’ komt tot leven in de Sint-Eligiuskerk in Waregem

Als apotheose van de Belevingsexpo kom je oog in oog te staan met het imposante schilderij, dat voor de gelegenheid weer naar Waregem verhuisde. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De Belevingsexpo rond Emile Claus is officieel geopend. In de Sint-Eligiuskerk kan je ‘Het Hanengevecht’ tot leven zien komen. “Dit is de apotheose van het Emile Clausjaar, hier hebben we erg lang aan gewerkt”, klinkt het bij het stadsbestuur. Wie de bijzondere interactieve tentoonstelling wil bezoeken kan nog tot eind september een tijdslot boeken.

Impressionist Emile Claus zag op 27 september 1849 het levenslicht in het pittoreske Sint-Eloois-Vijve. Zo’n 75 jaar later stierf hij in Astene, wat verder langs de Leie. Dit jaar is het exact een eeuw geleden dat de Vlaamse Meester stierf, en dat laten ze in Waregem en Deinze niet zomaar passeren. Stad Waregem pakt uit met een groots Emile Clausjaar, dat in maart sportief werd afgetrapt met de lancering van de gloednieuwe route ‘Op de fiets met Emile’.

Eind april werden er op het Sint-Elooisplein in Vijve bijzondere kunstspiegels geïnstalleerd, om passanten warm te maken voor de Claus Belevingsexpo in de Sint-Eligiuskerk. Die expo werd zopas feestelijk geopend en is nog tot en met zondag 22 september te bezoeken, telkens van woensdag tot en met zondag tussen 14 en 18 uur.

Tijdslot boeken

De expo bezoeken duurt zo’n 45 minuten, een tijdslot boeken is verplicht en kan op www.waregem.be/emileclausjaar/belevingsexpo. “Met behulp van een tablet en koptelefoon duik je in de leefwereld van Emile Claus en de personages uit zijn meesterwerk Het Hanengevecht uit 1882”, duidt schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V).

Het schilderij en de personages komen digitaal tot leven in de kerk. “Emile Claus verwelkomt je in zijn schildersatelier en vertelt er over het leven van toen. Notaris Leo Du Faux leert je bij over politiek en het sociaal leven, meester Henri Hoornaert over het onderwijs en de schoolstrijd en cafébazin Marie Vullers over de vele herbergen waar de alcohol rijkelijk vloeide. Onze archiefdienst heeft hier erg lang aan gewerkt en met deze expo vertellen we ook een beetje de geschiedenis van Waregem, met de nodige knipogen naar de toekomst.”

De Groene Lanteern

De sleutelfiguren uit Het Hanengevecht komen samen in het volkse café De Groene Lanteern. Als apotheose van de Belevingsexpo kom je nadien oog in oog te staan met het imposante schilderij, dat voor de gelegenheid weer naar Waregem verhuisde. “Dit is een afspraak met de geschiedenis die je niet mag missen. We verwachten duizenden bezoekers. De Belevingsexpo vormt de ideale stop voor wie langs de Leie fietst of onze streek bezoekt”, besluit schepen Iacopucci.

Het Hanengevecht lag sinds de Tweede Wereldoorlog opgeborgen in het kasteel van Potegem langs de Zuiderlaan. Enkele jaren geleden werd het er opnieuw ontdekt, na een zoektocht van de broers Hans en Joost Bourlon van Het Kunstuur. Na een restauratie van bijna 100 uur lang werd het schilderij in volle glorie hersteld, en nu is het dus tijdelijk weer te bezichtigen in zijn thuisstad.

De ziel van de Leie

“De Claus Belevingsexpo is een eerbetoon aan het rijke erfgoed van Emile Claus, een kunstenaar die de ziel van de Leie in zijn penseelstreken ving”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Bezoekers worden er met behulp van de nieuwste technologieën ondergedompeld in de wereld van een van de belangrijkste Vlaamse impressionisten.”

“Met de steun van Toerisme Vlaanderen wordt dit culturele erfgoed op een toegankelijke en boeiende wijze gepresenteerd en zal het ongetwijfeld bijdragen aan de culturele dynamiek van de regio.”

Alle info vind je op www.waregem.be/emileclausjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier