Voka tevreden met extra steunmaatregelen, maar hekelt onduidelijkheid over kinderopvang

© belga
Redactie KW

Voka West-Vlaanderen reageert tevreden op de nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen die de Vlaamse regering woensdagmiddag aankondigde. Toch wenst Voka nog een antwoord op de vraag of de kinderopvang in de paasvakantie nu voor alle sectoren geldt of enkel voor de kritische sectoren. De communicatie daarrond is onduidelijk.

De eenmalige premie van 3.000 euro voor ondernemingen die niet moeten sluiten, maar wel significant omzetverlies lijden, is welgekomen. Maar het kan natuurlijk het grote omzetverlies voor ondernemingen niet volledig compenseren. De extra waarborgen en achtergestelde leningen voor start-ups, scale-ups en grotere bedrijven zijn meer dan noodzakelijk.

“De engagementen van de Vlaamse regering geven steun en vertrouwen aan wie het nu nodig heeft. Dat men alle ondernemingen – groot en klein, starters en groeiers – helpt, komt het hele Vlaamse economische systeem ten goede. De specifieke steun voor startende en innovatieve bedrijven ondersteunt het ontluikende ondernemerstalent van de toekomst. We zullen immers alle hens aan dek nodig hebben om die toekomst veilig te stellen”, zegt algemeen directeur Bert Mons.

Helft minder omzet

Het nieuwe pakket steunmaatregelen van de Vlaamse regering krijgt de steun van Voka West-Vlaanderen. De boodschap van de Vlaamse regering was belangrijk: de ondernemingen zullen niet aan hun lot overgelaten worden. Daarom komt er, bovenop de reeds genomen maatregelen, extra steun voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis.

Met een compensatiepremie worden de vele kmo’s gesteund die niet verplicht moeten sluiten, maar de omzet wel sterk zien dalen door de coronamaatregelen en de impact daarvan op het bedrijfsleven. “Volgens de laatste gegevens uit de Voka-enquête ondervindt 90 procent van de West-Vlaamse ondernemingen omzetverlies. 47 procent ziet zijn omzet zelfs met minstens de helft terugvallen. De eenmalige premie van 3.000 euro kan dat verlies een beetje verlichten”, zegt Bert Mons.

Toekomst garanderen

De tweede steunmaatregel die woensdagmiddag aangekondigd werd, was een uitbreiding van de kredietwaarborgen voor grotere ondernemingen, naast het federaal bankenplan. “Ook zij voelen de impact stevig in hun werking en financiële situatie. Dankzij de kredietwaarborgen kunnen zij blijven werken of heropstarten zonder te zwaar in de problemen te komen”, aldus Bert Mons.

De focus op start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven toont aan dat de Vlaamse regering ook de blik op de toekomst werpt. “Het is positief dat de Vlaamse regering ook die bedrijven wil ondersteunen die de komende jaren en decennia mee vorm zullen geven aan de Vlaamse economie”, zegt Bert Mons.

Kinderopvang tijdens de paasvakantie

Voka West-Vlaanderen ziet wel enkele lacunes in de aangekondigde maatregelen en dringt aan op een dringende afstemming tussen de waarborgregeling op Vlaams niveau via PMV en de eerder afgekondigde federale garantieregeling via de banken. De modaliteiten van deze garantieregeling zijn nog steeds onvoldoende gekend, waardoor het voor bedrijven momenteel niet duidelijk is wat voor hen de beste optie is.

Verder betreurt Voka West-Vlaanderen de onduidelijke communicatie over de kinderopvang tijdens de paasvakantie. Geldt de regeling van kinderopvang in de paasvakantie nu voor alle sectoren waar mensen aan de slag zijn en blijven, zoals Voka West-Vlaanderen vorige week vroeg, of enkel voor de kritische sectoren? Ook op deze vraag wil de ondernemersorganisatie snel een antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier