Dierenopvangcentrum De Zonnegloed: “Heropening is levensbelangrijk”

Verantwoordelijke Karel Ackaert is op zoek naar helpende handen. (foto TOGH)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Voor dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren komt het nieuws als een verrassing aan, maar wel een zeer aangename én noodzakelijke.

“We hadden ons voorzien dat we pas midden juni zouden mogen openen, maar uiteraard zijn we zeer blij met dit onverwacht positief nieuws”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert. “We waren al bezig met het park klaar te maken, maar nu zullen we nog een extra inhaalmanoeuvre moeten doen. Tijd om te eten zit er momenteel niet in.” (lacht)

Geen voedervoorstellingen

Vanop de straat zal een bord de bezoekers wijzen dat ze ten allen tijde anderhalve meter afstand moeten houden. In het park zelf zullen pijlen en strepen staan. “De mensen zullen maar in één richting kunnen lopen. Om de zo veel meter zullen ze hun handen kunnen ontsmetten. Voedervoorstelling zullen niet gegeven worden om geen groepsvorming te creëren. Ook zullen de mensen zich moeten vooraf moeten aanmelden, zodat we het aantal mensen kunnen beperken. Al denk ik dat er niet meteen een overrompeling zit aan te komen…”

“Elk ticketje dat we verkopen is een donatie aan ons centrum” – Karel Ackaert

Dat het park de deuren weer mag openen is van levensbelang. “Onze spaarpot was leeg. Dankzij een oproep naar financiële steun is het gelukt om de periode toch de kunnen overbruggen. Met de donaties die we kregen, kunnen we de dieren verzorgen tot 1 juli. Nu we weer mogen openen, hopen we snel weer nieuwe dieren te kunnen opvangen. Dat was de voorbije weken financieel niet mogelijk. Er staan enkele reddingsacties klaar, die we heel snel willen uitvoeren. Elk ticketje dat we verkopen is een donatie aan ons centrum. Met die tickets betalen we het eten en de verzorging van de dieren.”

Rustig herstarten

Meteen full force, dat zal De Zonnegloed niet doen. “Dat heb ik ook tegen mijn medewerkers gezegd, van wie de helft tijdelijk werkloos is. Ook onze verbouwingen zullen we uitstellen. We hebben enkele belangrijke maanden, zoals de paasvakantie en de periode van de schoolbezoeken gemist. Bovendien weten we nog niet hoe de zomer zal verlopen. En ik hou ook mijn hart vast voor wat er deze winter op ons afkomt. Vandaar dat we heel voorzichtig willen opstarten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier