Cafés en restaurants blijven zeker tot 8 juni dicht: “Drastische steunmaatregelen nodig”

Neen, een terrasje zit er voor 8 juni niet in. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Voor 8 juni mogen de restaurants en cafés hun deuren niet openen. Horeca West-Vlaanderen smeekt om drastische steunmaatregelen. “Onze mensen zijn aan het verzuipen. Deze sector gaat heel wat faillissementen tegemoet.”

De Nationale Veiligheidsraad wil tegen 8 juni de modaliteiten vastleggen hoe de restaurants en cafés geleidelijk aan mogen openen. Vroeger mogen ze niet openen. “Eerlijk, dat is eigenlijk vroeger dan ik zelf had gedacht”, zegt voorzitter Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen. “Zelf had ik 1 juli voor ogen. Maar alles hangt natuurlijk af van wat er de komende weken gebeurt en wat de virologen beslissen.”

Btw-verlaging

“Hoe dan ook”, benadrukt de voorzitter, “zal de horeca drastische steunmaatregelen nodig hebben. Dan denk ik aan een btw-verlaging naar 6 procent op niet-alcoholische dranken. En een kwijtschelding van de rsz. Deze sector gaat heel wat faillissementen tegemoet. Door de witte kassa’s zaten we al in nood, nu zijn we er nog erger aan toe. De telefoontjes die ik van mijn collega’s krijg, zijn héél triestig. Het gaat echt niet goed. De mensen zijn aan het verzuipen. Met alle respect, maar met 160 euro per dag red je het niet als je een pacht van 2.000 à 3.000 euro hebt.”

Strandbars

Horeca Vlaanderen werkt momenteel aan een opstartplan, in samenspraak met de sociale partners. “We hopen dat we eerst de hotels – die eigenlijk al open mogen – en de restaurants te kunnen heropenen, met daarna heel snel de cafés en feestzalen. In West-Vlaanderen hebben we nog een extra probleem: de strandbars. Hoe kunnen we bij zulke massa’s de anderhalve meter afstand organiseren?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier