Lise debuteert met poëziebundel ‘Wij zijn zwanen’

Lise met haar debuut dichtbundel Wij zijn zwanen. (foto Abigail Tulis)

‘Wij zijn zwanen’ is de titel van de dichtbundel en meteen ook het debuut van Lise Surmont. “Mijn mama heeft mij altijd verteld dat ze een naam voor mij heeft gekozen die er goed uitziet op de cover van een boek, voor het geval dat…”

Lise Surmont (33) werd geboren in Brugge en groeide vanaf de derde kleuterklas op in Roeselare. Van deze laatste stad is ze ook cultureel ambassadeur. Een paar jaar geleden verhuisde Lise naar Zedelgem. Ze woont in de Klythoek, te midden van de natuur waarin ze zo graag vertoeft en die haar ook inspireert om te schrijven. “Mijn mama heeft mij altijd verteld dat ze een naam voor mij heeft gekozen die er goed uitziet op de cover van een boek, voor het geval dat…”, begint Lise met een glimlach.

Dat boek kreeg de titel ‘Wij zijn zwanen’. Deze dichtbundel is meteen ook het debuut van Lise. “De titel heeft te maken met steeds terugkerende momenten in mijn leven waarin zwanen aanwezig waren. Ze zijn mooie begeleiders op mijn weg en staan symbool voor schoonheid, trouw, gratie en puurheid. Als we met ogen van liefde kijken, zien we dat we allemaal zwanen zijn.”

Lise schrijft al van jongs af aan. “Ik heb altijd al graag geschreven. Ik hield dagboeken bij en herinneringen wou ik neerschrijven om ze te bewaren. Poëzie is de literaire vorm die mij van nature het beste past: aandacht voor elk woord, voor de vorm en voor het ritme.”

Astrologie & bloemen

Lise werkt deels in de culturele sector, deels als astrologe en deels als seizoensarbeider in een bloementuin en biobedrijf in het Brugse. “Uit al die delen van mijn leven haal ik inspiratie. Natuurbeleving is daarin zeker een gouden draad, samen met de ontmoetingen met mensen onderweg. In de loop van mijn eerste 33 levensjaren ontstond een verzameling aan gedichten, tot ik op het punt kwam dat ik ze in een boek wilde delen met anderen. Ik kreeg als Cultureel Ambassadeur (2022-2024) de steun van Stad Roeselare voor deze verwezenlijking. Met een open kijk wil ik graag op een zachte manier verandering brengen via de verbinding van en met woorden. Schrijven is voor mij ook helder zien, met een nieuwsgierige blik kijken naar het eenvoudige en daar de poëzie in vinden.”

Weg naar goud

‘Wij zijn zwanen’ gaat over eenwording. “Over de eenheid van hemel en aarde, zomer en winter, het mannelijke en het vrouwelijke, zon en maan, water en vuur, het goddelijke en het menselijke, donker en licht, microkosmos en macrokosmos. De gedichten openbaren de vier fases van de alchemistische vereniging van tegengestelden. Ze laten zich lezen als een weg naar goud. Ik heb lang op mijn nest gebroed en nu kijk ik ernaar uit om de zwanen te laten uitvliegen, de gedichten te delen, over mijn schrijfproces te vertellen. Dat kan op een podium, maar evengoed in een gezellige huiskamer of in een vrouwencirkel”, besluit Lise.

De dichtbundel ‘Wij zijn zwanen’ kost 33 euro en is te verkrijgen bij Lise Surmont. Je kunt haar contacteren door een mailtje te sturen naar onderstaand adres.

lise_surmont@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier